WSNP-termijn verkort naar 18 maanden

WSNP-termijn verkort naar 18 maanden

WSNP termijn verkort

9 juni 2023

Vanaf 1 juli 2023 treedt een belangrijke wetswijziging in werking. Natuurlijke personen (maar bijvoorbeeld ook mensen met een eenmanszaak of vennoten in een V.O.F.) met problematische schulden konden altijd al een beroep doen op de zogenaamde Wettelijke Schuldsaneringsregeling voor Natuurlijke Personen (WNSP).

Toelating door de rechtbank tot de WSNP betekende dat een bewindvoerder werd benoemd en dat je, kort gezegd, 36 maanden onder bewind kwam te staan. In die periode moet je je stipt aan de “spelregels” houden. Dus: geen nieuwe schulden maken, zoveel mogelijk geld opzij zetten voor de schuldeisers, betaald werk zien te vinden en te houden, etc.

De termijn van 36 maanden is in de praktijk van de schuldhulpverlening een belangrijke rol gaan spelen. Vaak wordt namelijk geanticipeerd op een mogelijk WSNP-traject, wordt in dat kader een minnelijk akkoord aan de crediteuren aangeboden en daarbij wordt dan ook vaak gerekend met 36 maanden. Binnenkort gaat daar verandering in komen. Vanaf 1 juli 2023 zal de normale termijn voor een WSNP-traject worden verkort naar 18 maanden. In feite is dat dus een halvering.

De verkorting van de wettelijke termijn heeft ook gevolgen voor hoe (gemeentelijke) schuldhulpverleningsinstanties zullen omgaan met het aanbieden van regelingen. Met andere woorden: de wijziging in het wettelijke traject heeft ook gevolgen voor het minnelijke traject. Goed nieuws voor mensen met een uitzichtloze schuldenpositie. Die hebben hiermee sneller uitzicht op een schuldenvrije toekomst. Voor schuldeisers is dit minder goed nieuws. In veel gevallen blijft er na een WNSP-traject (of minnelijk traject) al niet veel over voor de schuldeisers, maar dat zal er door deze wetswijziging niet beter op worden. Nog meer reden voor ondernemers om alert te zijn op het debiteurenbeleid.

Heeft u openstaande vorderingen op debiteuren en wilt u die ter incasso uit handen geven? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op. Maar ook particulieren of ondernemers met problematische schulden zijn natuurlijk altijd welkom voor advies op maat.